Valitse kieli

omat tietosi ostoskori

Sanallinen arvio on paras tapa arvioida kengän leveyttä


Paljasjalkakengät, Oppaat by Ville J., 11.08.2021
Kengän leveydellä tarkoitetaan lähinnä varvasosan tilavuutta ja muotoa. Kun kengän lesti on hyvä, varpaat voivat olla täysin vapaana (kuin kenkää ei olisikaan) eikä varpaiden eteen jää liikaa tilaa (yli 2 cm on kesäkengissä liikaa).


Kengän numeraalinen leveysmitta vie harhaan

Kengän numeraalinen leveys on huono tapa arvioida sisätilan leveyttä - niin kätevää kuin se olisikin. Päällinen tuo lisää tilaa leveyteen ja leveys on aina isompi kuin litteänä mitattu sisäpohjan leveysmitta. Eri mittaajat saattavat saada saman kengän leveydeksi aivan erilaiset tulokset. Kengän sisäleveyden mittaaminen on teknisesti haastavaa, mittaustapa ja mittauskohta vaihtelee eikä ilmoitetut mitat ole vertailukelpoisia eri merkkien tai mittaajien välillä. Nämä haasteet (yhdistettynä jalan leveysmittaustulosten epätarkkuuksiin) tekevät arvioimisesta epäluotettavaa, kun huomioidaan, että muutama millikin on kengän leveydessä prosentuaalisesti iso heitto. Tästä johtuen emme mittaa kenkien leveyksiä vaan käytämme sanallisia arvioita. Kengän ja jalan pituuden mittaaminen on sen sijaan huomattavasti helpompaa ja tarkempaa.

Leveyskokemukseen vaikuttaa esim.
- varvasosan tilavuus (leveys & korkeus)
- toeboxin muoto & kaareutuvuus (tylppä kenkä on leveämpi varpaista, voimakkasti kaareutuvassa kengässä pikkuvarpaalla on usein vähemmän tilaa)
- lestin epäsymmetrisyys (useimmissa pj-kengissä onneksi lesti on suora eikä se paina isovarvasta sisäänpäin)
- materiaalin muotoutuvuus jalan muotoihin (nahka) ja venyvyys 

Paljasjalkakenkien tärkein "unohdettu" ominaisuus on isovarpaan vapaus Kenkä on sopiva, kun … (ohjeet hätäiselle)


Miten sitten löytää sopivan levyiset kengät?

Kannattaa tehdä jalan leveysarvio ja verrata sitä tuotteen sivulla mainittuun kengän leveysarvioon. Arvioon kannattaa suhtautua hieman varauksella. Myymälässä jalkoja mitatessa saamme usein eri lukemia asiakkaiden omiin mittauksiin verrattuna. Huomaathan, että esim. normaalilevyiseen jalkaan suositeltu kenkä sopii myös kapeahkoon jalkaan, mutta ei välttämättä toisinpäin.

Myymälä on aina paras paikka löytää sopivat kengät. Nettikaupasta tilaamalla kengän sopivuuden tietää vasta, kun sitä pääsee kokeilemaan jalkaan.

Kuinka valitsen oikeankokoiset kengät? Sopivat kengät löytyy parhaiten kivijalkakaupasta

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Suojaanko kengät vahalla, suihkeella vai molemmilla?

Miksi suojata kengät? Kenkärasva ja suoja-aine lisäävät kenkien vedenhylkivyyttä ja suojaavat pintaa kulumiselta. Kengät kannattaa suojata, mikäli haluaa pinnan säilyvän hyvänä pitkään. Millaiset kengät tarvitsevat suojaa? Suojaaminen on tärkeintä nahkakengille, mutta myö...

LÖUT 100 km, 2. sija Xero Shoes Mesa Trail -paljasjalkakengillä

Paljasjalkakengillä matkoja pidentämään Hankin ensimmäiset paljasjalkakengät vuonna 2012 ja nyt olen jo useamman vuoden ajan käyttänyt paljasjalkakenkiä kaikessa - arjessa, juhlassa ja urheilussa. 2018 innostuin juoksemisesta, etenkin poluilla, ja olen hiljalleen lisännyt l...

Nuts 300 km 3.sija Xero Shoes Mesa Trail -paljasjalkakengillä

Koronapandemia sotki kauden 2020 suunnitelman juosta UTTF kisat uudestaan, kun kauden eka kisa NUTS KK 160 km peruttiin. Eli ajatuksena oli tehdä se sitten tänä vuonna. NUTS-poppoo keksi järkätä Suomen ensimmäisen 200-mailin kisan heinäkuussa 2021. Suunnitelma UTTF kiertueen uus...