Valitse kieli

omat tietosi ostoskori

Juoksukokemuksia eri paljasjalkakengillä


Paljasjalkakengät, Juoksu by Creaction / Ville J., 10.09.2020

Olen juossut poluilla, asfaltilla, vuorilla ja umpimetsässä useilla Natural Movementissa ja muualla myynnissä olevilla paljasjalkakengillä. Osallistun kilpailuihin säännöllisesti, mutta ideana on pitää hauskaa.

Tällä hetkellä suosikkini on Saltic Fura. Se on todella kevyt ja istuu jalkaani siten, ettei käyntivaraa tarvitse olla kuin puolisen senttiä. Varpaat pystyy olemaan silti täysin vapaana. Salticin lesti on leveälle jalalle, mutta vaikka en koe että minulla on leveä jalka, nuo istuvat täydellisesti. Keveys ja pieni käyntivara tekee askeleesta ketterän ja kevyen, koska voi käyttää hieman matalampaa askelta. Pito on paras kaikista paljasjalkakengistä kumin koostumuksen ja pohjan pehmeyden takia. Pehmeän pohjan kompromissi on se, että se ei kestä kulutusta ihan yhtä hyvin kuin hieman kovempi pohja. 300 km käytön jälkeen pohja on kuitenkin lähes uutta vastaava vaikka olen juossut puolet tästä asfaltilla (jonka pitäisi syödä kenkiä nopeasti). Saltic on kiipeilykenkävalmistaja ja ilmeisesti siitä johtuen pohja pitää jopa liukkaalla kalliolla käsittämättömän hyvin. Kenkä hylkii mukavasti vettä ja kevyt kosteus tai ensimmäinen pikku lätäkkö ei vielä kastele sukkaa. Kenkä toimii todella hyvin niin maastossa kuin asfaltillakin. Jos juoksisin pelkästään asfaltilla Joe Nimble nimbleToes tosin olisi parempi valinta erinomaisen pohjan kestävyytensä vuoksi.

Saltic Furasta on miesten ja naisten malli. Lesti näissä on sama. Ainoa ero on väreissä ja siinä, että naisten kengissä on kukan kuva.

Saltic Fura naisten
» Saltic Fura naisten
119.00 €
(13)
Heti saatavilla
Saltic Fura miesten
» Saltic Fura miesten
119.00 €
(11)
Heti saatavilla

Eniten olen juossut Joe Nimble nimbleToeseilla, jotka olivat ensimmäinen paljasjalkakenkäni. Ne ovat kaikkein kestävin juoksukenkä, koska materiaalien ja työn laatu on ehkäpä paras kaikista merkeistä. NimbleToes on yleisjuoksukenkä, joka on tarkoitettu kovalle alustalle, mutta toimii hyvin myös metsässä ja poluilla. Kallioilla pito ei ole yhtä hyvä kuin Salticeissa. Neutraalin ulkonäkönsä ansiosta kenkä käy yleiskenkänä duunissa, vapaa-ajalla, juostessa jne - kuten myös esim. Saltic ja Xero Shoes Prio. Kengän alaosa on melko vesitiivis, joten jalat pysyy kuivina kosteassakin maastossa, mutta verkkomainen päälliosa päästää veden läpi, jos astuu vähänkin syvempään lätäkköön.

Joe Nimble nimbleToes (miesten malli)
Joe Nimble nimbleToes (miesten malli)
Erikoishinta 164.90 €
(11)
Heti saatavilla
Joe Nimble nimbleToes (naisten malli)
 
Joe Nimble nimbleToes (naisten malli)
Erikoishinta 164.90 €
(13)
Heti saatavilla

Joe Nimble nimbleToes Trail -kenkä on polkujuoksuversio nimbleToeseista. Kengät laatu ja kestävyys ovat ihan omaa luokkaansa ja ne on suunniteltu kestämään kovaa rääkkiä. Kenkä toimii hyvin myös yleisjuoksukenkänä. Joe Nimblen kengissä on kestävä Vibramin pohja. Kestävyyttä on painotettu sen verran paljon, että pito ei ole näissäkään yhtä hyvä kuin Salticeissa. Normaalilevyiselle jalalle sopiva Nimblen lesti on tosi hyvä normaalilevyiseen jalkaani. Vedenhylkivyys on aika lailla sama kuin tavallisessa nimbleToestissa.

Nimbletoes Trail 1000km käyttötesti
Lue myös miten nimbleToes Trailit pärjäsivät ultrajuoksussa NUTS 166km (DNF)

Joe Nimble nimbleToes Trail - Miesten malli
Joe Nimble nimbleToes Trail - Miesten malli
Erikoishinta 174.90 €
(6)
Heti saatavilla

Xero Shoesin kengistä olen juossut maastossa eniten Prio-yleisjuoksukengällä ja Xcursioneilla. Prio on Joe Nimblen nimbleToesin tyyppinen tuntumaltaan, mutta varvasosassa on poikkeuksellisen hyvin tilaa korkeussuunnassa. Kengässä on erinomainen hinta- / laatusuhde. NimbleToes onkin kestävämpi ja mielestäni parempi valinta, jos hintaa ei oteta huomioon. Hfs on vähän kevyempi ja hengittävämpi versio Prioista. Niitä aion kokeilla vielä myös. Kummassakin vedenhylkivyys on suht olematon.

Joe Nimbleissä ja Xeroissa on vakiona mukana pohjallinen. Itse kenkä on n. 3 mm paksu ja pohjallinen lisäksi myös n. 3 mm. Pohjallisen voi halutessaan ottaa pois, jolloin kenkä on minimalistisempi. Kaikilla jalka ei kestä ihan noin ohutta pohjaa, joten useimmalle pohjallinen on tarpeen ainakin aluksi. Pyrkimys kannattaa olla mahdollisimman ohueen pohjaan - mahdollisimman lähelle paljain jaloin kulkemista - mikäli ei syystä tai toisesta tarvitse paksumpaa pohjaa.

Lue Prioista lisää artikkelista Vuorijuoksua paljasjalkakengillä Gran Canarialla

Xero Shoes Prio (miesten)
Xero Shoes Prio (miesten)
104.90 €
(14)
Heti saatavilla
Xero Shoes Prio ( naisten )
Xero Shoes Prio ( naisten )
104.90 €
(26)
Heti saatavilla
Xero Shoes HFS miesten
Xero Shoes HFS miesten
129.00 €
(11)
Heti saatavilla
Xero Shoes HFS naisten
Xero Shoes HFS naisten
129.00 €
(10)
Heti saatavilla

Leguano Beat on oivallinen hölkkäilykenkä. Pohja on vähän muita kenkiä paksumpi, joten se toimii hyvin pj-kenkien käyttöä aloitaessa sekä mikäli kaipaa hivenen enemmän vaimennusta. Pito on mielettömän hyvä myös esim. kallioilla, joissa muiden kenkien pito loppuu. Pohja on tosi miellyttävä ja kenkä on omillillaan kevyessä liikkumisessa.

Leguano Beat
Leguano Beat
189.00 €
(9)
Heti saatavilla

Xcursion on kalvollinen melko jäykkäpohjainen vaelluskenkä, joka on hyvin miellyttävä talvella poluilla - varsinkin, jos paikoitellen on kylmiä vesilätäköitä tai paljon ikävän teräviä kiviä. Onhan se tietysti vähän painavampi ja kömpölömpi kuin lenkkarit, mutta erittäin mukava, kun haluaa pitää jalkansa kuivana. Fusion on uudempi versio Xcursionista. Hyvä niin, koska Xcursionin pohja oli mielestäni tönkkö ja Fusionin pohja taipuu ihan kivasti. Joe Nimblen wanderToes toimii kuulemma vettähylkivänä juoksukenkänä hyvin vaikka onkin vaelluskäyttöön tarkoitettu. WanderToesien pohja tuntuu alkuun vähän jäykältä, mutta pienen käytön jälkeen se menee tosi taipuisaksi. Xcursionin pohja on selkeästi jäykempi. Itselläni ei ole kokemusta wanderToeseista juoksukenkänä.

Xero Shoes Xcursion Fusion miesten
Xero Shoes Xcursion Fusion miesten
160.00 €
(9)
Heti saatavilla
Xero Shoes Xcursion Fusion naisten
Xero Shoes Xcursion Fusion naisten
160.00 €
(5)
Heti saatavilla
Joe Nimble wanderToes
 
Joe Nimble wanderToes
225.00 €
(50)
Heti saatavilla

Xeron Z-trail on sporttisandaali, jossa on aivan loistavat kiinnitykset. Sen saa istumaan jalkaan todella napakasti. Maastojuoksussa se on mukavan ilmava ja kiva kenkä, mutta tietysti välillä joutuu sitten pysähtelemään ottamaan kivet pois jalan ja sandaalin välistä. Sateella Z-trail ei toimi, koska pohjan yläpuolesta tulee märkänä liukas ja varsinkin alamäissä jalka liukuu väkisinkin kengän etuosasta ulos. Pohja on paksuhko pj-sandaaliksi, mutta se mielestäni on vain hyvä asia, koska pohjan etuosa ei lähde taipumaan varpaiden alaspäin. Vaikka olen tottunut käyttämään ohuita kenkiä, näissä paksuus ei haittaa yhtään. Z-trail EV on uusi versio, mutta se eroaa vain ulkonäössä. Xerolla on ohuitakin juoksusandaaleja, mutta en ole niiden fani.

-7%
Xero Shoes Z-Trail miesten
Xero Shoes Z-Trail miesten
84.90 €
Poistossa alk. 79.20 €
(9)
Heti saatavilla
-7%
Xero Shoes Z-Trail naisten
Xero Shoes Z-Trail naisten
84.90 €
Poistossa alk. 79.20 €
(9)
Heti saatavilla

Juoksen välillä myös Five Fingersin V-runeilla. Five Fingersit eivät kestä kovin hyvin asfaltilla juoksua, mutta metsässä toimivat paremmin. Ohuimmat mallit (kuten KSO EVO) saattaa mennä rikki metsässäkin nopeasti askelluksesta, käyttäjän painosta ym. riippuen. V-runissa on muutama milli enemmän kulutuspintaa pohjassa, joka sallii kevyen väliaikaisen asfaltillakin juoksun ja kestää tietty metsääkin hyvin. Five Fingers on erittäin miellyttävä välittömän maatuntumansa ansiosta, mutta sen kanssa ei parane pahemmin vahingossa potkia juuria, koska suoja on olematon.

Lue myös, miten Five Fingersit pärjäsivät kiipeilykenkinä Valitsimme parhaat Via ferrata -kiipeilykengät

Vibram FiveFingers V-RUN, MEN'S
 
Vibram FiveFingers V-RUN, MEN'S
Erikoishinta 137.20 €
(3)
Heti saatavilla
Vibram FiveFingers V-RUN, WOMEN'S
Vibram FiveFingers V-RUN, WOMEN'S
Erikoishinta 137.20 €
(2)
Heti saatavilla

Mielestäni juoksukengissä ei tarvitse olla vedenpitävyyttä. Five Fingersiä lukuunottamatta muut tässä jutussa mainitut kengät eivät kuitenkaan kastu heti ihan pienimmissä lätäköissä. Vedenpitävyys tuo hieman painoa lisää, mutta voi olla sen väärti, jos kokee kuivat jalat tärkeäksi asiaksi. Freet Elgon on hyvin vettä hylkivä vapaa-ajan kenkä joka toimii juoksussa. Freet Motus on kevyempi versio Elgonista, mutta siinäkin on kohtuu hyvä vedenhylkivyys verrattuna esim. Flexiin, joka on kevyt ja kesäinen.

Paljain jaloinkin tulee ajoittain juostua, mutta se on sen verran haastavaa jaloille, että lenkit jäävät lyhkäsiksi. Paljaalla juoksu on kuitenkin mukavimman tuntuista ja parasta jaloille. Pyrinkin olemaan ilman kenkiä usein. Polkujuoksussa käytän kuitenkin lähes poikkeuksetta pj-kenkiä... ainakin vielä toistaiseksi. Varvassukat ovat mielestäni tärkeä osa paljasjalkakengillä juoksua. Ne estävät rakkojen syntymisen varpaiden väliin ja parantavat hieman tasapainoa levittämällä aktiivisesti varpaita hieman.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Paljasjalkakengät eivät sovi kaikille

Paljasjalkakengät eivät valitettavasti sovi ihan jokaiselle eivätkä kaikkiin tilanteisiin. Esimerkiksi jotkin tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet ja vammat, muut sairaudet, ikä tai tottumus voivat olla esteitä varsinaisten ohutpohjaisten paljasjalkakenkien käytölle. Ihan jokaine...

LÖUT 100 km, 2. sija Xero Shoes Mesa Trail -paljasjalkakengillä

Paljasjalkakengillä matkoja pidentämään Hankin ensimmäiset paljasjalkakengät vuonna 2012 ja nyt olen jo useamman vuoden ajan käyttänyt paljasjalkakenkiä kaikessa - arjessa, juhlassa ja urheilussa. 2018 innostuin juoksemisesta, etenkin poluilla, ja olen hiljalleen lisännyt l...

Nuts 300 km 3.sija Xero Shoes Mesa Trail -paljasjalkakengillä

Koronapandemia sotki kauden 2020 suunnitelman juosta UTTF kisat uudestaan, kun kauden eka kisa NUTS KK 160 km peruttiin. Eli ajatuksena oli tehdä se sitten tänä vuonna. NUTS-poppoo keksi järkätä Suomen ensimmäisen 200-mailin kisan heinäkuussa 2021. Suunnitelma UTTF kiertueen uus...