Valitse kieli

omat tietosi ostoskori

Miten löydät lämpimät paljasjalkakengät talveen ja syksyyn?


Paljasjalkakengät, Oppaat by Ville J., 29.07.2019
Jalka pysyy lämpimänä paljasjalkakenkiä käyttäessä niin kauan kuin on liikkeessä. Kovillakaan pakkasilla jalkoihin ei välttämättä tule kylmä edes kesäkäyttöön suunnitelluissa pj-kengissä, koska jalkapohjan lihakset tekevät työtä ja pitävät jalan lämpöisenä.

Jos liike loppuu vaikkapa bussia odotellessa, kylmä tulee kuitenkin nopeasti. Pj-kenkien kylmyys johtuu eniten ohuesta pohjasta, josta kylmä hohkaa tehokkaasti läpi. Syksyllä ja keväällä myös kosteus on ongelmana.


Kengän malli

Kylmille keleille kannattaa valita talvikäyttöön suunnitellut kengät. Myös monista syyskengistä saattaa saada yhtä lämpimät, joten nekin kannattaa katsastaa.

Kannattaa valita kenkä, jossa on hieman vartta, jotta nilkka pysyy lämpimänä. Varsinkin akillesjänne on herkkä kipeytymään, jos sitä ei suojaa hyvin kylmältä.

Kenkiä valitessa kannattaa jättää sen verran varaa kenkään, että talvipohjallinen ja villasukka mahtuvat kenkään. Esim. Joe Nimblen, Xero Shoesin ja Freetin kengissä on mukana irtopohjallinen, jonka voi talvella vaihtaa huopapohjalliseen. Paras tietysti, jos kengissä on sen verran tilaa, että kylmimmillä keleillä mahtuu käyttämään molempia pohjallisia. Tällöin maan ja jalkapohjan väliin jää vielä vähän enemmän etäisyyttä.

Kengän pohjan paksuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Talvella kannattaa valita paksuhkopohjainen kenkä, koska se eristää kylmää paremmin kuin ohut. Esim. Joe Nimblen ja Freetin talvi- ja syysmallit mukanatulevien irtopohjallistensa kanssa ovat hyvä valinta syys- ja talvikengiksi.

Talvikengät
Talvikäyttöön soveltuvat syyskengät


Pohjalliset

Lämpimät pohjalliset ovat tärkein asia, joiden ansiosta jalka pysyy lämpimänä pj-kengissä - jopa ehkä tärkeämpi kuin itse kengät. Olemme kokeilleet paljon erilaisia pohjallisia. 4-5 mm paksuinen tiivis talvihuopapohjallinen on lämpimin. Alumiiniset ja muut kikkapohjalliset eivät ole testiemme mukaan yhtä lämpimiä.
Villasukat

Villa on paras ja lämpimin sukkamateriaali ja se tuntuu lämpimältä vielä hieman kosteanakin. Esim. Woolpowerin merinovillaiset sukat ovat erittäin lämpimät jalassa. Näitten päälle kannattaa laittaa vielä toiset vähän löysemmät ja paksummat villasukat - toki tiiviit mielellään nämäkin. Myös kahta paksua villasukkaa voi toki käyttää, jos tilaa on. Muista kuitenkin myös, että ilma on hyvä eriste eli tiukka kenkä on kylmä. Myös kengän päälle voi vetää paksut villasukat lisälämmikkeeksi. Ne ovat tietysti alttiita kulumiselle. Korkeavartiset sukat ovat lyhyitä parempia, koska tällöin nilkka ja akillekset pysyvät lämpimänä. Päällimmäiset villasukat voi myös vetää housunlahkeiden päälle ja / tai käyttää säärystimiä, jottei kylmä viima ja lumi pääse lahkeen sisään.

Varvassukat eivät ole yhtä lämpimät kuin tavalliset (vrt. sormikkaat vs. lapaset), joten kylmillä säillä niiden käyttäminen ei välttämättä ole mahdollista.Kosteus

Pakkasilla kosteus ei ole ongelma, mutta syksyn märillä keleillä sitäkin enemmän. Syksyllä kannattaakin valita vettähylkivä tai vedenpitävä kenkä. Vettähylkivät kengät toimivat hyvin, mutta todella märissä oloissa kannattaa laittaa jalkaan vedenpitävät hengittävät sukat (ja villasukat niiden päälle). Vedenpitävissä sukissa on se ikävä puoli, että ne hiostavat ja ovat hieman kapeahkoja varpaista.

Hyviä vedenpitäviä sukkia ovat ainakin
- DexShell Waterproof Ultra Thin Socks
- Bridgedalen Storm Sock
- Sealskinz-kalvosukat


Muut kengät

Lämpimimmät kengät ovat Sorelin kenkiä, joita myy Varuste.net. Soreleita kantsii käyttää, jos joutuu seisoksimaan pihalla pitkään isoissa pakkasissa. Paljasjalkakengistä ei saa yhtä lämpöisiä käytännössä mitenkään ja kompromissin tekeminen tässä on monille pakollista.

Sorel-kengät

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Suojaanko kengät vahalla, suihkeella vai molemmilla?

Miksi suojata kengät? Kenkärasva ja suoja-aine lisäävät kenkien vedenhylkivyyttä ja suojaavat pintaa kulumiselta. Kengät kannattaa suojata, mikäli haluaa pinnan säilyvän hyvänä pitkään. Millaiset kengät tarvitsevat suojaa? Suojaaminen on tärkeintä nahkakengille, mutta myö...

LÖUT 100 km, 2. sija Xero Shoes Mesa Trail -paljasjalkakengillä

Paljasjalkakengillä matkoja pidentämään Hankin ensimmäiset paljasjalkakengät vuonna 2012 ja nyt olen jo useamman vuoden ajan käyttänyt paljasjalkakenkiä kaikessa - arjessa, juhlassa ja urheilussa. 2018 innostuin juoksemisesta, etenkin poluilla, ja olen hiljalleen lisännyt l...

Nuts 300 km 3.sija Xero Shoes Mesa Trail -paljasjalkakengillä

Koronapandemia sotki kauden 2020 suunnitelman juosta UTTF kisat uudestaan, kun kauden eka kisa NUTS KK 160 km peruttiin. Eli ajatuksena oli tehdä se sitten tänä vuonna. NUTS-poppoo keksi järkätä Suomen ensimmäisen 200-mailin kisan heinäkuussa 2021. Suunnitelma UTTF kiertueen uus...